علت حقیقی گرایش زرتشتیان هند به تک همسری از دید پروفسور بارتلمه (ایران شناس مشهور)
علت حقیقی گرایش زرتشتیان هند به تک همسری از دید پروفسور بارتلمه (ایران شناس مشهور)
زرتشتیان و باستان گرایان همواره ضمن تلاش برای ترسیم یک چهره ی آرمانی از وضعیت زن در ایران باستان، منکر وجود تعدد زوجات (چند همسری) در آن دوران می شوند و آن را مخالف عقیده ی زرتشتی گری نیز می دانند.
گرچه حقائق مسلم تاریخی و نظرات کارشناسی باستان پژوهان و ایران شناسان و مورخین خلاف این خیال پردازی را ثابت می کند، اما جالب است بدانید که حتی آن تک همسری ای که بعدها به خصوص در بین زرتشتیان هند آغاز شد نیز بر خلاف تصور عموم، هیچ ارتباطی به احترام به خواست و جایگاه زن نداشته است!
پروفسور کریستین بارتلمه - ایران شناس مشهور - می نویسد :
من تصور می کنم که دستور «یک همسری» در میان پارسیان هندوستان بیشتر بر اساس علل اقتصادی قابل توجیه است تا علل اخلاقی.زیرا هنگام مهاجرت به سواحل غربی هندوستان، پس از سقوط امپراتوری ساسانی، زرتشتیان ناگزیر بودند که اموال غیر منقول و از اموال منقول نیز گله ی خود را به جای گذارند.بدین ترتیب آنان به هیچ وجه با مال و مکنت زیادی به سرزمین جدید نرفتند.حرمت تعدد زوجات که نوعی تجمل محسوب می گشت، خود مولود چنین فشار اقتصادی بود و بعدا «حرمت عملی اقتصادی» تعدد زنان تغییر شکل به «حرمت مذهبی» داد.
بارتلمه، کریستیان، زن در حقوق ساسانی ، ص 51 و 52، مترجم : دکتر ناصر الدین صاحب الزمانی، ناشر : مؤسسه مطبوعاتی عطائی - تهران ، 1337 خورشیدی.
مطالب مرتبط :
عادی بودن تعدد زوجات و ازدواج موقت در ایران باستان به گزارش دکتر رجبی (باستان شناس مشهور)
هاشم رضی (مورخ و باستان پژوه مشهور) : در دوران ساسانیان تعدد زوجات و کنیز گیری شایع شد!
رواج چند همسری و زنان صیغه ای در ایران باستان بر اساس تاریخ هرودوت (اولین تاریخ مکتوب ایران باستان)