هواپرستی و تعصبات ابن الجوزی (عالم بزرگ اهل سنت) و برخورد سلیقه ای در توثیق و تضعیف روات احادیث به تصریح ابن الملقن شافعی (عالم مشهور اهل سنت)
هواپرستی و تعصبات ابن الجوزی (عالم بزرگ اهل سنت) و برخورد سلیقه ای در توثیق و تضعیف روات احادیث به تصریح ابن الملقن شافعی (عالم مشهور اهل سنت)
بارها دیده ایم که مخالفین شیعه به چیزی که آن را «علم الحدیث» می نامند افتخار کرده و معتقدند از طریق آن می توانند احادیث را پالایش کرده و صحیح و سقیم را از یکدیگر تشخیص دهند !
این ادعا در شرایطی صورت می پذیرد که اگر ما به راستی آزمایی آن بپردازیم، خواهیم دید که بسیاری از علمای مخالفین آلوده به هواپرستی و نظر دادن های سلیقه ای و برخاسته از تعصبات شخصی بوده اند و از این رو نمی توان اساسا به اقوال رجالی آن ها اعتماد کرد.
این مساله فقط ادعای ما نیست و این خود علمای مخالفین هستند که به این موضوع اعتراف کرده اند.
ابن الملقن شافعی - عالم سرشناس اهل سنت - می نویسد :
وَقد وَقع هُوَ فِیمَا عابه عَلَى غَیره، فضعف جمَاعَة (فِی مَوضِع) لما کَانَ الحَدِیث یُخَالف مذْهبه، ثمَّ احْتج بهم فِی مَوضِع آخر لما کَانَ یُوَافق مذْهبه .....
الأنصاری الشافعی، سراج الدین أبی حفص عمر بن علی بن أحمد المعروف بابن الملقن، (متوفای 804هـ) البدر المنیر فی تخریج الأحادیث والأثار الواقعة فی الشرح الکبیر،ج2، ص 442، تحقیق: مصطفی ابوالغیط و عبدالله بن سلیمان ویاسر بن کمال، ناشر: دار الهجرة للنشر والتوزیع - الریاض-السعودیة، الطبعة: الاولى، 1425هـ -2004م.
و ابن الجوزی بدانچه که به خاطرش دیگران را سرزنش کرده گرفتار شده است و وی گروهی از روات را هنگامی که حدیث با مذهبش مخالف بوده است در جایی تضعیف کرده و در جایی دیگر زمانی که حدیث موافق مذهبش بوده به آنان استدلال کرده است .....
به راستی آیا جایی برای اعتماد به اقوال رجالی و تصحیح و تضعیفات و توثیقات و تضعیفات چنین افرادی باقی می ماند ؟!
وقتی علمای مخالفین در اختلافات بین خودشان چنین رفتار می کنند چه انتظاری است که در مورد احادیثی که بیانگر فضائل اهل بیت و حقائق می باشند منصفانه برخورد کنند ؟!
مطلب مرتبط :
هواپرستی و تعصبات ابن الجوزی (عالم بزرگ اهل سنت) و برخورد سلیقه ای در توثیق و تضعیف روات احادیث به تصریح ابن عبد الهادی حنبلی (عالم اهل سنت)