نظر جالب ابوزرعه ی رازی (عالم مشهور مخالفین شیعه) در مورد کتاب صحیح مسلم
نظر جالب ابوزرعه ی رازی (عالم مشهور مخالفین شیعه) در مورد کتاب صحیح مسلم
مخالفین شیعه بر این باور هستند که تمامی اخبار و روایات وارده در دو کتاب «صحیح بخاری» و «صحیح مسلم» صحیح هستند و از پیامبر و صحابه صادر شده اند.
بر همین مبنا تعصب و تاکید خاصی بر این دو کتاب دارند و آن ها را برترین کتاب ها پس از قرآن می دانند.
با توجه به این باور مخالفین شیعه ، نظر یکی از علمای بزرگ مخالفین شیعه را در مورد کتاب «صحیح مسلم» نقل می کنیم.
شهدت أبا زرعة ذکر «کتاب الصحیح»، الذی ألفه مسلم بن الحجاج، ثم الفضل الصائغ على مثاله.فقال لی أبو زرعة : هؤلاء قوم أرادوا التقدم قبل أوانه فعملوا شیئا یتشوفون به ، ألفوا کتابا لم یسبقوا إلیه لیقیموا لأنفسهم ریاسة قبل وقتها. وأتاه ذات یوم، وأنا شاهد ، رجل «بکتاب الصحیح» من روایة مسلم، فجعل ینظر فیه ، فإذا حدیث عن أسباط بن نضر ، فقال لی أبو زرعة : ما أبعد هذا من الصحیح؟ یدخل فی کتابه أسباط بن نضر.ثم رأى فی الکتاب قطن بن نسیر ، فقال لی : وهذا أطم من الأول، قطن بن نسیر وصل أحادیث عن ثابت ، جعلها عن أنس. ثم نظر فقال : یروی عن أحمد بن عیسى المصری فی ،کتابه الصحیح». قال لی أبو زرعة : ما رأیت أهل مصر یشکون فی أن أحمد بن عیسى ، وأشار أبو زعة بیده إلى لسانه. کأنه یقول : الکذب.ثم قال لی : یحدث عن أمثال هؤلاء ویترک عن محمد بن عجلان ونظرائه ، ویطرق لأهل البدع علینا فیجدون السبیل بأن یقولوا لحدیث إذا احتج علیهم به : لیس هذا فی کتاب الصحیح! ورأیته یذم وضع هذا الکتاب ویؤنبه.
الرازی، أبو زرعة عبید الله بن عبد الکریم (المتوفى 264 هـ)، سؤالات البرذعی لأبی زرعة الرازی،صص 375 - 377، تحقیق : أبو عمر محمد بن علی الأزهری، الناشر : الفاروق الحدیثة للطباعة والنشر، الطبعة : الأولى ، 1430 هـ - 2009 م.
(ابو عثمان البرذعی می گوید) دیدم که ابوزرعه در مورد کتاب «صحیح مسلم» که مسلم بن الحجاج آن را تالیف کرده و برتری ذکر شده در مورد کتابی مانند آن (صحیح بخاری) صحبت کرد و به من گفت : این ها (منظور وی مسلم بن الحجاج صاحب صحیح مسلم است) کسانی هستند که قبل از رسیدن موعد مناسبش خواستند پیشرفت کنند و به همین دلیل دست به کاری زدند (منظور تالیف کتاب صحیح مسلم است) تا با آن دیده شوند (در برخی متون: یتسوقون به: بازارگرمی کنند) و به همین دلیل کتابی را تالیف کردند که قبل از آن کسی تالیف نکرده بود تا قبل از وقتش ریاست را از آن خود کنند.ابو عثمان البرذعی می گوید : روزی فردی کتاب صحیح مسلم را به نزد ابو زرعه آورد در حالی که من آن جا بودم و ابوزرعه شروع به خواندن و تورق کتاب کرد تا این که به حدیث اسباط بن نضر رسید و به من گفت : چه قدر این از روایت و حدیث صحیح به دور است! [چرا که] حدیث اسباط بن نضر را در کتابش آورده است.سپس در کتاب [صحیح مسلم] حدیث قطن بن نسیر را دید و به من گفت : این از اولی (اسباط بن نضر) هم مصیبت بار تر است.قطن بن نسیر احادیثی را از ثابت نقل کرده و آن ها را به انس نسبت داده است.سپس به کتاب نگاه کرد و گفت : [مسلم بن الحجاج] در کتابش از احمد بن عیسی المصری نقل می کند! ابوزرعه به من گفت : دیدم که اهل مصر در این شک نداشتند که احمد بن عیسی - و ابوزرعه با دستش به زبانش اشاره کرد - دروغ می گوید.سپس به من گفت : [مسلم بن الحجاج] از امثال این افراد حدیث نقل می کند و محمد بن عجلان و افراد مانند او را رها می کند و از آنان حدیث نقل نمی کند و راه را برای اهل بدعت علیه ما باز می کند و آن ها راه را پیدا می کنند تا زمانی که به حدیثی بر ضد ایشان احتجاج می شود بگویند : این در کتاب صحیح [مسلم] نیست ! ابوعثمان البرذعی می گوید : و دیدم که ابوزرعه تالیف چنین کتابی را سرزنش می کند.