شوکانی (از علمای مخالفین شیعه) : صحابی بودن نه دلیلی بر مومن بودن است و نه دلیلی بر خوب بودن !
شوکانی (از علمای مخالفین شیعه) : صحابی بودن نه دلیلی بر مومن بودن است و نه دلیلی بر خوب بودن !
مخالفین شیعه تمامی صحابه را عادل و بهشتی می دانند و از این رو گمان می کنند تمامی صحابه انسان هایی بزرگ و جلیل القدر بوده اند و همواره بر انجام کارهای نیک و پسندیده اصرار داشته اند ! جدای از مخالفت این ادعا با عقل و نقل و واقعیات تاریخی، شوکانی یکی از علمای بزرگ مخالفین شیعه می باشد که صریحا چنین ادعایی را به اجماع اهل سنت مردود می داند !
وی ابتدا می نویسد :
وَاخْتُلِفَ فِی صُحْبَةِ بُسْرٍ الْمَذْکُورِ .....
نیل الأوطار،ج13،ص359 ط دار ابن الجوزی
در مورد صحابی بودن بسر مذکور (بسر بن ارطاة) اختلاف شده است .....
سپس می نویسد :
وَلَا یَرْتَابُ مُنْصِفٌ أَنَّ الرَّجُلَ لَیْسَ بِأَهْلٍ لِلرِّوَایَةِ. وَقَدْ فَعَلَ فِی الْإِسْلَامِ أَفَاعِیلَ لَا تَصْدُرُ عَمَّنْ فِی قَلْبِهِ مِثْقَالُ حَبَّةٍ مِنْ إیمَانٍ کَمَا تَضَمَّنَتْ ذَلِکَ کُتُبُ التَّارِیخِ الْمُعْتَبَرَةِ فَثُبُوتُ صُحْبَتِهِ لَا یَرْفَعُ الْقَدْحَ عَنْهُ عَلَى مَا هُوَ الْمَذْهَبُ الرَّاجِحُ، بَلْ هُوَ إجْمَاعٌ لَا یَخْتَلِفُ فِیهِ أَهْلُ الْعِلْمِ .....
نیل الأوطار،ج13،ص360 ط دار ابن الجوزی
انسان منصف شک نمی کند که این شخص (بسر بن ارطاة) شایستگی نقل روایت را ندارد و در اسلام کارهایی انجام داده که از شخصی که ذره ای ایمان در قلبش باشد سر نمی زند همانطوری که کتب معتبر تاریخ شامل این مطلب است پس ثابت شدن صحابی بودن این شخص موجب رفع قدح و عیب از وی نمی شود همانطوری که بر مبنای قول راجح چنین است بلکه این اجماعی است که اهل علم در آن اختلافی ندارند .....
حداقل دو نکته ی مهم از کلام شوکانی می توان برداشت کرد :
الف) بسر بن ارطاة (که برخی علمای مخالفین وی را صحابی دانسته اند) دست به جنایات و اعمالی زده که از اشخاصی که ذره ای ایمان داشته باشند هم سر نمی زند !
ب) یک شخص ممکن است حتی صحابی باشد و این هرگز به معنای خوب بودن و مومن بودن وی و منزه بودنش از جنایات عظیم نخواهد بود همانطور که شوکانی در مورد بسر بن ارطاة تصریح می کند که اگر او را صحابی بدانیم هم این موجب برطرف شدن مشکلات شخصیتی او نشده و حتی ایمان وی را هم نمی تواند ثابت کند !
رونوشت :
ندای سنت | پایگاه رسمی حوزه علمیه دارالعلوم زنگیان سراوان
اسلام تکس | بانک مقالات اسلامی و پاسخ به شبهات
کتابخانه عقیده
* به دلیل سوء استفاده ی عده ای از مطالب موجود در وبلاگ، از این پس نقل مطالب صرفا با ذکر منبع (به صورت درج لینک) مجاز بوده و در غیر این صورت شرعا حرام می باشد.